DARES-rapport : oefening power outage

Op woensdag avond 8 juni van 20-00 – 21.30 uur LT werd de oefening “Power Outage” gehouden, hieraan werd ook door vele deelnemers van R25 en 09 mee gedaan.

Een onverwachte wending Wat bedoeld was als kleine interregionale oefening groeide door het enthousiasme van diverse regio’s, zelfs van B-EARS in België uit tot een internationale oefening. Later hebben we vernomen dat deze oefening zelfs in het verenigd Koninkrijk door Raynet op de voet gevolgd werd. Dit betekende dat er door de organisatoren hier en daar aan wat touwtjes getrokken moest worden en sommige dingen op het allerlaatste moment geregeld werden. Dit maakte de oefening extra interessant en leerzaam.

Doel van de oefening

Nadruk ligt op het uitproberen van de mogelijkheden van antennes en materiaal van Regio 22 en de assisterende DARES regio’s. Vanwege het beperkte aantal veldposten met HF mogelijkheden in Regio 22 is deze keer assistentie gevraagd aan DARES Noord Nederland en Midden Nederland om op HF als tegenpost(en) te kunnen fungeren. De bedoeling was een interregionale DARES oefening buiten SIGCO verband met deelname van ‘amateurs op zolder’ en individueel bemande veldposten.

Het Scenario

De kerncentrales Doel en Tihange in België zijn een week geleden door nog onbekende oorzaak uitgevallen (en zeer ongelukkigerwijze vrijwel gelijktijdig). Daardoor kampt men in België met een extreem groot energietekort in het land. Enige dagen geleden hebben Duitsland en Nederland de energievoorziening deels kunnen herstellen door het leveren van restcapaciteit uit de netten van beide landen. Aanvankelijk werkte dit goed, maar sinds 2 dagen is door een eveneens nog onbekende oorzaak de energievoorziening in vrijwel geheel ZuidNederland uitgevallen. De gehele provincies Noord Brabant, Zeeland en Limburg zitten momenteel zonder stroom. De overheidsdiensten hebben hun primaire communicatie inmiddels kunnen inrichten, maar alle welfare en secundaire communicatie ontbreekt vooralsnog volledig. Omdat het vermoeden ontstaat dat in het grootste deel van Belgisch Limburg de primaire communicatie getroffen kan worden door de algehele stroomuitval, is er een extra coördinatie centrum(CC) opgericht in België op de militaire basis Saffraanberg nabij Sint-Truiden op aanvraag van iBz Civiele diensten.

De opdracht DARES werd verzocht een communicatiekanaal (spraak*) in te richten tussen een crisisstaf in Noord Brabant (omgeving Eindhoven) en de overige delen van Nederland waar de energievoorzieningen nog wel werken (Utrecht, Groningen, Noord Holland). * plus digitaal indien beschikbaar (Winlink / RMSExpress)

De reactie van DARES en B-EARS Een zestal DRCC’s werden ingericht, ieder met zijn eigen veldposten, dit waren: – PI9DE DRCC DARES Brabant Zuid-Oost in Eindhoven (R22) – PI9DU DRCC DARES Midden-Nederland in Bunschoten (R09/25) – PI9DS DRCC DARES Noord Holland-Noord in Schoorl (R10) – PI9DR DRCC DARES Noord-Nederland in Wezuperbrug (R1-2-3-4) – PI9DO DRCC DARES Zuid-Holland-Zuid in Dordrecht (18) – B-EARS CC Saffraanberg (Belgisch Limburg)

Spelregels

Op 7065kHz. (7110kHz. QSY) alleen berichtenuitwisseling tussen de DRCC’s onderling. Op VHF/UHF communiceren de veldposten ieder op zijn eigen regio frequentie met het eigen DRCC. Oefenleider is de RC. van regio 22 Brabant Zuid-Oost Jan PE2MOL

Personele bezetting DRCC

Hoofd DRCC/ coördinator PD2DM?VHF-UHF Phone operator PE1PME?HF-phone/pactor operator PA3CSX?Winlink operator/adviseur PD0JEW?

Personele bezetting Veldposten

Veldpost Lekdijk IJsselstein bemand door PA4WK en PE1ION, Veldpost in Almere bemand door PA3FFS en PE1MRN?

Personele bezetting thuis stations

Daarnaast waren vanuit Thuis posten bemand door PE1LID, PA3GON, PD1ROT, PA2PWM, PA3CJP en PA3FNT. PD1H heeft zich afgemeld.?

Evaluaties

Hier onder enkele evaluaties van de diverse operators, kritische opmerkingen zijn er voor om er van te leren.

Foeke PA3FNT

De fallbackfrequentie 7110 kHz. is nooit getest en eventueel gebruikt, zijn advies is om dit aan het begin van een oefening te testen.

pd2hi-henk

Bron : http://www.dares.nl/

Deel, mail en/of print dit artikel