Radioamateur worden

Wat is een radioamateur?

Radioamateurisme is een hobby waarbij radioamateurs gebruik maken van zend- en ontvangstapparatuur om verbindingen te maken met andere radioamateurs over de hele wereld.

Radioamateurs volgen in principe een opleiding en dienen een examen af te leggen voor het behalen van een licentie (vergunning).  Voor het behalen van een vergunning aks radioamateur, moet je een examen afleggen bij het BIPT in Brussel.

Het radioamateurisme is een hobby voor alle leeftijden en richt zich vooral op wetenschap, techniek en communicatie.  Zij die een technische opleiding volgden, en dan vooral op het gebied van elektriciteit en elektronica, hebben wel een zeer groot voordeel.  Dit zijn namelijk de “hoofdbestanddelen” en de kennis die je nodig hebt voor het afleggen van een examen voor radioamateur.

Amateur radio heeft niets te maken met het uitzenden van muziek via de radio.
Dat is weggelegd voor openbare of vrije radio stations.


Het B.I.P.T.

Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) is in België voornamelijk belast met de regelgeving en de controle op de telecommunicatie-operators zoals Belgacom en Telenet en de postbedrijven. Het instituut werd op 21 maart 1991 bij wet opgericht; de activiteiten startten in 1993. Dit organisme moet ervoor zorgen dat deze markten concurrentieël blijven.  Bron : WikipediA

Wil je méér weten over het radioamateurisme, dan kan je op de site van het BIPT terecht voor volgende info :

(méér info op de site van het BIPT zelf, voor zover deze up-to-date is)


De U.B.A.

De UBA (Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs) is een vereniging van mensen, met één gemeenschappelijk interessepunt: ze hebben allemaal belangstelling in de techniek van de radiocommunicatie.

De UBA vertegenwoordigt de radioamateurs bij alle nationale en regionale gezagsorganen (ministeries, BIPT, enz…) en verdedigt er hun belangen, in eerste instantie op een proactieve manier. Het vertegenwoordigt eveneens de Belgische radioamateurs via zijn banden met de IARU (International Amateur Radio Union) op de hoogste besluitvormingsniveaus op wereldvlak (ITU, UN).

De UBA helpt en steunt zijn leden in allerhande aspecten bij het beoefenen van de hobby (informatieverstrekking, QSL-kaarten-dienst, organiseren van activiteiten, verzekeringen, gerechtelijke bijstand, enz…) en het helpt de kandidaat-radiozendamateurs bij het voorbereiden van het BIPT-examen.  Bron : UBA-website

(méér info op de site van de UBA zelf, voor zover deze up-to-date is)


Volg een cursus radioamateur – Schrijf je nu in !

Heb jij zin in een leuke en unieke hobby?
Hou je van wetenschap, techniek en communicatie?

Schrijf je dan nu in en volg cursus radioamateur !!!
Méér info en inschrijven kan op dit webadres : www.ON6TM.be

Nog vragen?

Klik hier en neem contact met ons.

Deel dit onderwerp via deze sociale media: