Wat is het I.S.S. ?

Het internationale ruimtestation (in het Engels: International Space Station, ISS, in het Russisch: Междунаро́дная косми́ческая ста́нция, МКС) is een ruimtestation dat in een baan om de aarde draait en door verschillende landen wordt gebouwd, bemand en bekostigd.

Het ontstaan

Op 20 november 1998 werd de eerste module gelanceerd en sinds 2 november 2000 is het station permanent bewoond. Gedurende het eerste decennium van de 21e eeuw is het station continu uitgebreid. Op 27 mei 2011 werd de bouw van het ISS voltooid met de installatie van de Alpha Magnetic Spectrometer (AMS), hoewel er nog twee Russische modules komen: Nauka, ook gekend als de Multipurpose Laboratory Module (MLM), en de Nodal Module, beide echter ondertussen niet vóór 2018 gepland.

Oorsprong

In 1982 kwam de Amerikaanse president Ronald Reagan met het voorstel van een internationaal ruimtestation, onder de naam Freedom. Hier kwam echter weinig van terecht en begin jaren negentig waren zowel het concept alsook de naam gewijzigd. Rusland, dat inzag dat er in de eigen Mir geen toekomst meer zat, dacht positief over het nieuwe ruimtestation. Het enige struikelblok was de nieuw voorgestelde naam: Alpha. Uiteindelijk werd gekozen voor de naam International Space Station, dat in elke taal op eigen wijze wordt geschreven. De Russische plannen voor een opvolger van de Mir (Mir 2) verdwenen in de koelkast.

Om ervaring op te doen met ruimtestations (onder andere het langdurig verblijf in de ruimte), gingen de VS en Rusland een samenwerking aan, waarbij veelvuldig gebruik werd gemaakt van de Mir. Deze samenwerking werd bekend onder de codenaam Phase One (Eerste fase). In september 1993 kondigden Al Gore en Viktor Tsjernomyrdin de plannen aan voor een vervolg: Phase Two (Tweede fase). Deze nieuwe fase zou bestaan uit het daadwerkelijk bouwen van het internationale ruimtestation.

Bijdragen door landen

Voor de volledige bouw van het ruimtestation zullen minstens vijftig transportvluchten nodig zijn. Voor deze vluchten werd tot 2011 gebruikgemaakt van Amerikaanse Spaceshuttles. Momenteel wordt de verbinding onderhouden door het onbemande Russische Progress-ruimtevaartuig, het Japanse H-II Transfer Vehicle (HTV) en sinds 2011 de commerciële SpaceX Dragon en de Cygnus van Orbital ATK, die onder NASA’s Commercial Resupply Services-programma opereren. ESA heeft enige tijd met de ATV bevooradingsmissies uitgevoerd. De overige landen leveren geld, onderdelen van het ruimtestation en kennis. Vanaf 2018 zullen de Dragon 2 van SpaceX en de Starliner van Boeing, die onder NASA’s Commercial Crew-programma zijn ontwikkeld, bemanningen voor de Amerikaanse, Europese Japanse en Canadese ruimtevaartorganisaties naar en van het ISS vervoeren. Ook zal er op iedere Commercial Crew-vlucht ten minste één Rus meevliegen om te garanderen dat het Russische gedeelte van het ISS ook bij mogelijke problemen met de Sojoez bemand is. Hoewel de Dragon 2 en de Starliner meer bemanning mee kunnen nemen (7 en 6) wordt uitgegaan van vier man per vlucht. Ook zal de Dream Chaser-cargo vanaf 2019 als commercieel ruimtevrachtschip het ISS gaan bevoorraden.

Beëindiging ISS-project

In juli 2011 werd bekendgemaakt dat het ISS mogelijk in 2020, maar waarschijnlijk in 2028, uit zijn baan om de Aarde zal worden gehaald om het gecontroleerd in de oceaan neer te kunnen laten storten. Als belangrijkste reden wordt het tegengaan van de vorming van ruimteschroot genoemd.

Mogelijk worden delen hergebruikt voor een nieuw te bouwen Russisch ruimtestation, Orbital Piloted Assembly and Experiment Complex (met als afkorting van de Russische naam: OPSEK).

Bron : WikipediA

Interessante links

FREQUENTIE MODULATIE COMMUNICATIE KANAAL
437.800 MHz FM Repeater Amateur Radio Uplink
145.800 MHz FM Packet Radio/ spraak downlink (software)
145.990 MHz FM Amateur Radio Packet Radio uplink (software)
145.200 MHz FM Amateur Radio Regio 1 (Europa) spraak (uplink).
144.490 MHz FM Amateur Radio Regio 2 and 3 spraak (uplink)
121.750 MHz FM EVA-1 Voice System (Simplex/Duplex)
130.167 MHz FM EVA-2 Voice System (Simplex/Duplex)
143.625 MHz FM VHF-1 downlink, met Rus. (MP3 sampl.)
166.000 MHz PCM/FM Telemetry van de Soyuz-TM en Progress M-1
632.000 MHz PCM/FM BITS Telemetry System
634.000 MHz PCM/FM BITS Telemetry System
628.000 MHz AM Telemetry van de Zvezda module
630.000 MHz AM Telemetry van de Zvezda module
922.760 MHz CW Beacon van de Soyuz-TM, Progress M1 en Russische ISS modules
414.200 MHz FM Space-to-Space communicatie.
247.000 MHz PCM/FM EVA Data System (Zarya)
231.000 MHz PCM/FM EVA Data System (Zarya)
463 MHz – Intern draadloos systeem (Video)
420 MHz – Intern draadloos systeem (Video)

Deze site delen via sociale media