Noodfrequenties aardbeving Marokko

Een sterke aardbeving met een kracht van 6,8 heeft centraal Marokko nabij Marrakesh op 8 september om 23:11 lokale tijd getroffen. De aardbeving heeft in verschillende gebieden ernstige schade aangericht, waarbij zeker duizend mensen om het leven zijn gekomen en nog veel meer gewond zijn geraakt.

De Marokkaanse amateurradio-hulpdiensten (onderdeel van ARRAM, de Marokkaanse Nationale Vereniging) opereren normaal gesproken op VHF/UHF en in een gesprek met Hassan CN8HAN, hun noodcommunicatiecoördinator op zaterdag, was er geen indicatie dat er HF-frequenties in gebruik waren om op de ramp te reageren. . Er zijn echter een aantal zoek- en reddingsteams uit andere landen die naar het gebied trekken en sommigen van hen hebben radioamateurs als onderdeel van hun teams.

ARRAM heeft niet gevraagd om HF-frequenties vrij te houden, maar naarmate de situatie zich ontwikkelt en SAR-teams arriveren, zou het goed zijn voor radioamateurs om extra voorzichtig te zijn rond de HF Emergency Centers of Activity-frequenties voor het geval SAR-teams frequenties gaan gebruiken om terug te praten met hun thuisland. Zie deze pagina voor informatie over frequentiegebruik in IARU Regio 1.

Vermijd zoals altijd het verspreiden van geruchten over de ramp, geef alle verzoeken om hulp door aan uw plaatselijke autoriteiten/Rode Kruis/Rode Halve Maan en luister aandachtig voordat u iets verzendt.

Als de situatie verandert, zal hier meer informatie worden geplaatst.

LEES MEER

Bron & copyright: website IARU Region 1 – Alle rechten voorbehouden.

Emergency Communications Frequencies

Deel, mail en/of print dit artikel