Vrijdag 19 mei 2023 ► Lichtcommunicatie met leds of lasers

Deze lezing kan helaas door omstandigheden niet door gaan.

PD1AHM, Hans, zal op deze clubavond een heel aparte vorm van communicatie en het maken van verbindingen geven, waarbij men gebruik maakt van leds of lasers.

Hij zal beginnen met een uiteenzetting bij het gebruik van leds. Lekker eenvoudig, klein en met een grote openingshoek. Het bereik is daardoor wel iets kleiner en om dit te vergroten moet je met lenzen gaan werken om een smallere bundel te krijgen. Een voorbeeld is het “Elise”project in Duitsland.

Gevolgd door het gebruik van een laser. En dat is net zo eenvoudig, maar hier bespaar je het mechanische lenzenwerk aan de zender zijde. Als je lasers pakt met een fucusering aan de voorzijde is je openingshoek <1 graad. Een OM die het allemaal al jaren doet en uitgezocht heeft is Peter Greil DL7UHU.

Een speciale lezing om zeker niet te missen dus.

Delen via deze sociale media