Water onder de bodem van Mars

“Trace Gas Orbiter” heeft onder de bodem van de zogenaamde Grand Canyon van Mars een waterrijk gebied ter grootte van Nederland ontdekt. Dat maakt de kloof – de grootste van ons zonnestelsel – een wel zeer interessante plek om in de toekomst verkenningsmissies naartoe te sturen, klinkt het bij opgetogen wetenschappers.

Sinds 2016 speurt de “ExoMars Trace Gas Orbiter” – een ruimtesonde die naar Mars werd gestuurd door het Europese ruimtevaartagentschap ESA en zijn Russische partner Roskosmos – naar sporen van leven op de planeet.

Het water in “Valles Marineris”, ook wel de Grand Canyon van Marc genoemd, werd ontdekt door “FREND” – een neutronentelescoop dat waterstof in de bovenste meters van de bodem in kaart brengt. “De ruimtesonde kan hiermee tot een meter onder de stoffige bodemlaag kijken, en ziet zo wat er zich werkelijk onder het oppervlak van Mars afspeelt.

LEES MEER

Bron & copyright: VRT NWS – Alle rechten voorbehouden.
Een verslag van Ann Willems.

Deze site delen via sociale media

Next Post

Zonnesonde Parker vliegt door zonnecorona

wo dec 15 , 2021
De zonnesonde “Parker” vliegt door zonnecorona en raakt als eerste ruimtetuig de zon aan. De zonnesonde is als eerste ruimtetuig door de zonnecorona gevlogen. Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA spreekt over een historisch moment. Het is zo historisch, dat NASA het vergelijkt met de maanlanding. De komende jaren gaat Parker nog verschillende […]

Recente artikels

Wij zoeken nog een …

– een penningmeester
– een planning/eventmanager
– een PR/communicatiemanager

Heb jij interesse?
Wil jij ons team versterken?

Klik hier en stuur een mail.

Club ON4MLB

Amateur Radio Club MLB
UBA sectie Midden-Limburg

Roepnaam : ON4MLB
QTH-Locator : JO20RX
CQ-Zone : 14 | ITU-Zone : 27

IBAN : BE98 0689 0188 3593
BIC : GKCCBEBB

Repeater ONØMLB

DMR-repeater van MLB
Roepnaam : ONØMLB

Ondernemingsnummer:
BE 0640.789.819
(sinds 9 oktober 2015)
Entiteit: Rechtspersoon
Rechtsvorm: VZW
(vereniging zonder winstoogmerk)

Maatschappelijke zetel
Stuifzandstraat 9 – 3600 Genk

IBAN : BE74 0689 0409 6207
BIC : GKCCBEBB

Copyright © ON4MLB - Alle rechten voorbehouden.

Beste MLB-lid, gelieve u in te schrijven voor uw deelname aan "UBA 75 On The Air".INSCHRIJVEN