Water onder de bodem van Mars

“Trace Gas Orbiter” heeft onder de bodem van de zogenaamde Grand Canyon van Mars een waterrijk gebied ter grootte van Nederland ontdekt. Dat maakt de kloof – de grootste van ons zonnestelsel – een wel zeer interessante plek om in de toekomst verkenningsmissies naartoe te sturen, klinkt het bij opgetogen wetenschappers.

Sinds 2016 speurt de “ExoMars Trace Gas Orbiter” – een ruimtesonde die naar Mars werd gestuurd door het Europese ruimtevaartagentschap ESA en zijn Russische partner Roskosmos – naar sporen van leven op de planeet.

Het water in “Valles Marineris”, ook wel de Grand Canyon van Marc genoemd, werd ontdekt door “FREND” – een neutronentelescoop dat waterstof in de bovenste meters van de bodem in kaart brengt. “De ruimtesonde kan hiermee tot een meter onder de stoffige bodemlaag kijken, en ziet zo wat er zich werkelijk onder het oppervlak van Mars afspeelt.

LEES MEER

Bron & copyright: VRT NWS – Alle rechten voorbehouden.
Een verslag van Ann Willems.

Deze site delen via sociale media