Hamradio-operators doen iets dat tot voor kort alleen grote Deep Space Networks konden doen. “We volgen ruimtevaartuigen rond Mars”, zegt Scott Tilley van Roberts Creek, British Columbia, die luisterde naar de Chinese sonde Tianwen-1 die op 10 februari in een baan om de aarde kwam. Het signaal, dat Tilley in zijn eigen achtertuin oppikte, was ‘luid en hoorbaar’.

Luister maar …

Ham Radio Signals from Mars from Earth to Sky Calculus on Vimeo.

Het signaal dat Tilley van Tianwen-1 ontving, wordt gedomineerd door een sterke X-band draaggolf met zwakkere zijbanden die de toestandsvector van het ruimtevaartuig (positie en snelheid) bevatten. Het was geen gemakkelijke taak om deze smalle piek aan informatie te vinden tussen alle mogelijke frequenties van communicatie in de diepe ruimte.

LEES MEER

Bron & copyright: website SpaceWeather.com
Alle rechten voorbehouden.

Deze site delen via sociale media