Het is sinds 1972 dat de laatste bemande maanmissie plaats vond met Apollo 17.

Amerika heeft echter grootse plannen om tegen 2024 opnieuw naar de maan de gaan. Hiervoor worden nu alle volle voorbereidingen getroffen.

Op 26 maart 2019 kondigde de Amerikaanse vicepresident Mike Pence het project “Artemis” aan.

Het Artemisprogramma is een door NASA opgestart internationaal ruimtevaartprogramma om tegen 2024 opnieuw mensen op de maan te laten landen. Negen landen zijn inmiddels bij het programma aangesloten.

De bedoeling van dit ruimteprogramma is om ook een eerste vrouw op de maan te brengen. Het project werd daarom op 13 mei 2019 door NASA-directeur Jim Bridenstine vernoemd naar Artemis, de tweelingzus van Apollo in de Griekse mythologie.Apollo was de naam van het eerste Amerikaanse bemande maanprogramma in de jaren 1960 en 1970. Artemis was ook de godin van de maan.

De planning van het Artemisprogramma behelst anno mei 2019 tot en met 2028 37 lanceringen waaronder zes bemande vluchten waarvan er vijf tot een bemande maanlanding moeten leiden.

Het is de bedoeling om nog veel later vanaf de maan verder te reizen naar onder meer Mars, en wie weet, nog veel verder.

LEES MEER

Je kan ook terecht op de officiële NASA-website over het Artemis Project op dit adres: https://www.nasa.gov/specials/artemis/

Deze site delen via sociale media