Space Heading Deezers

Enkele leerlingen van de Stedelijke Humaniora Dilsen gaven, samen met hun leerkracht, op de afgelopen clubavond van september, een boeiede lezing over “Space Heading Deezers”.

Leerlingen Laura, Matisse en Yorgo van het 6de wetenschappen-wiskunde en hun leerkracht Dirk, tevens radioamateur met roepnaam ON6GMZ, stelden hierbij een aantal projecten voor.

Ziehier een overzicht.

Opendeurdag KMI: vorig jaar lieten we tijdens de opendeurdag van het KMI een weerballon op. In de payload zat:
– een Arduino Nano met bmp-280, breakout, lichtsensor, en HC-12;
– een Arduino Uno met Habduino;
– een Raspberry Pi met PiCam en Sense Hat;
– verschillende go pro’s.

Asgard IX: Asgard is een wedstrijd waarbij verschillende scholen de kans krijgen om een klein experiment mee te sturen met een weerballon. Ons experiment bestond eruit de ballon te tracken. Dit deden we met:
– een Arduino Uno met Habduino (rtty en aprs);
– een GPS-tracker.

In ons grondstation maakten we gebruik van:
-een airspy;
-flfl-digi;
-sdr sharp;
-een auto-antenne.

We maakten ook een lowcost spectrometer met:
– de spectrometer;
– een Raspberry Pi met PiCam.

En we maakten foto’s van de vlucht:
– een Raspberry Pi met PiCam en Sense Hat.

Helaas is een deel van de payload, waaronder ons experiment, verloren gegaan, tijdens een touchdown in de haven van Antwerpen. Daarvoor heeft onze communicatie wel gewerkt.

Astro Pi: Astro Pi is een wedstrijd dit wordt georganiseerd door de ESA, met als doel 14- tot 19-jarigen een basis van programmeren te geven. De wedstrijd bestaat eruit een Raspberry Pi te programmeren. Eerst moet iedereen een projectvoorstel doen, de code moet zorgen dat er nuttige data verkregen wordt. Eens geselecteerd, dien je de Raspberry Pi te programmeren. De beste codes worden dan gerund in het ISS, en achteraf moeten de teams met de verkregen data een verslag schrijven.

Wij haalden vorig jaar de finale, maar ons verslag behoorde niet tot de top tien.

CanSat: Ook deze wedstrijd wordt georganiseerd door de ESA. Het doel van CanSat is om jongeren tussen de 16 en 19 de kans te geven aan een project te werken, en zo te proeven van engineering en programmeren. Ieder team moet een CanSat maken, dat is een simulatie van een satelliet, ter grootte van een blikje cola. De CanSat wordt tot 1 km hoog gebracht met een raket, en dan gedropt. Het begint bij een projectvoorstel: hoe ga je de primaire missie aanpakken, en wat is je idee voor de secundaire missie? De primaire missie is voor iedereen gelijk: meet de luchtdruk en -temperatuur, en geef deze waarden 1 maal per seconde door aan het grondstation (ons grondstation: arduino nano met RFM69HCW-module + yagi-antenne).

Voor de secundaire missie mag ieder team beslissen wat het doet. 18 projectvoorstellen worden geselecteerd. Daarna is er een halve finale: de 18 teams presenteren hun idee en vooruitgang aan de jury en de andere deelnemers. De 12 besten worden dan finalisten: hun CanSat wordt gelanceerd. Na de lancering en de presentatie van het resultaat, wordt er een winnaar gekozen. Die vertegenwoordigt België dan in de Europese competitie. Vorig jaar was onze secundaire missie de CanSat te laten landen met behulp van propellers.

Onze primaire missie (in de can: arduino nano, bmp-280, breakout, lichtsensor en een
RFM69HCW-module) heeft perfect gewerkt, en de secundaire missie tijdens de tests voor 70%.

We haalden de finale, maar helaas geen top 5.

IRIS- James Webb Space Telescope: Dankzij het Britse Institute for research in schools krijgen scholieren de kans om wetenschappers van het UK Astronomy Technology Center te helpen bij het analyseren van data van de Spitzer space telescope. Aan de hand van deze data beslissen de wetenschappers welke objecten zeker door de James Webb Space Telescope onderzocht moeten worden. We zijn nu net door de opleidingsfase heen en zullen weldra beginnen met het klasseren van nieuwe objecten.

Voor méér info over de school Stedelijke Humaniora Dilsen kan je hier terecht:

Nog enkele sfeerbeelden van de lezing.

 

Copyright © ON4MLB - Alle rechten voorbehouden.