SAQ Grimeton Transmission

Beste radioamateur,

Indien je graag eens een VLF-signaal (VLF = Very Low Frequency – de RF-band van 3 kHz tot 30 kHz – https://en.wikipedia.org/wiki/Very_low_frequency ) met eigen middelen wilt horen, dan kan dat dit nu zondag 30 juni 2019.

De uitzendingen gebeuren met de Zweedse machinezender met de kenletters SAQ. In bijlage zijn er foto’s van SAQ. Deze zender is geen elektronisch toestel, maar een alternator, een draaiende machine, die in dit geval een wisselspanning / -stroom van 17,2 kHz met een groot vermogen opwekt, waarmee een antenne gevoed wordt.

Er zijn 2 uitzendingen: vanaf 10:30 (lokale tijd) zal SAQ gaan tunen en het bekende “VVV de SAQ” seinen en vanaf 11:00 wordt de boodschap in CW uitgezonden. Om 13u30 (lokale tijd) is er een tweede gelijkaardige uitzending.

Hugo, ON6HN heeft mij hierover geïnformeerd met zijn mail hieronder. Zelf heeft hij reeds verschillende keren en op verschillende manieren SAQ beluisterd. Door de links aan te klikken kun je de verslagen van zijn experimenten lezen.

Een beetje knutselen is wel noodzakelijk. Hugo gebruikt een raamantenne en een afzonderlijke koppelspoel, maar volgens mij zou het ook kunnen met onderling gekoppelde ferrietantennes van gesloopte LG-MG-ontvangers, waarbij het maximaal aantal windingen van de spoel op de ferrietstaaf gebruikt wordt, samen met de bijhorende variabele condensator met een maximale capaciteit van 500 pF en daarover parallel een parallel-schakeling van 47 nF en 6,8 nF. Voor de afstemming is een frequentiemeter erg nuttig.

Voor ontvangst van SAQ dient het vlak van de raamantenne in de richting noord-zuid te staan, terwijl de staaf van de ferrietantenne oost-west gericht dient te worden.

Succes met de experimenten !

Er is ook een “gelegenheids-radioamateur-station” QRV:

The Amateur Radio Station with the call “SK6SAQ” will be QRV on the following frequencies:
– 7.035 kHz CW or
– 14.035 kHz CW or
– 3.755 kHz SSB

73,
Johny, ON4VJ

Copyright © ON4MLB - Alle rechten voorbehouden.