Prettige en veilige vakantie !

De leden en het bestuur van MLB
wensen iedereen een prettige en veilige vakantie !


Wat mag u niet vergeten voor u met vakantie vertrekt?

Checklist diefstal

 • Vergrendel alle deuren en ramen.
 • Vraag aan een buur om uw brievenbus leeg te maken.
 • Laat niets zichtbaar rondslingeren: verberg uw waardevolle voorwerpen of geef ze in bewaring bij de bank of een familielid.
 • Laat geen ladder of werktuigen buitenshuis rondslingeren.
 • Zet uw tweewielers op slot, ook in de garage.
 • Doe alsof u thuis bent door lampen, de radio, de televisie, automatisch aan en uit te schakelen.
 • Controleer de geldigheid van uw verzekeringspolis.
 • Breng de lokale politie op de hoogte van uw afwezigheid.
 • Als u een alarmsysteem hebt: vergeet niet om het in te schakelen.

Checklist veiligheid

 • Schakel alle elektrische apparaten uit.
 • Neem zoveel mogelijk stekkers uit het stopcontact.
 • Sluit de toevoerkranen van de verwarmingstoestellen op gas en huisbrandolie af.
 • Sluit het gas af aan de meter en sluit de kraan van de gasflessen (maar het hoeft niet).
 • Laat geen ontvlambare producten achter in uw woning.
 • Zorg ervoor dat spuitbussen niet in de zon staan.

Checklist energiebesparing

 • Schakel de boiler uit.
 • Schakel de verwarming en de waakvlammen uit (verwarmingsketel, waterverwarmer, convector). Schakel de elektriciteit echter niet uit aan de meter, want sommige apparaten moeten ingeschakeld blijven (aquarium, alarm, tijdschakelaars…).
 • Maak de koelkast leeg en neem de stekker uit het stopcontact. Laat de deur openstaan om schimmel te voorkomen. Dit geldt ook voor de diepvriezer als u langere tijd afwezig bent.
 • Neem laders en stroomkabels uit het stopcontact (pc, wifi router, apparaten in slaapstand, enz.) om het sluimerverbruik te beperken .

Bron : https://www.energids.be/nl/vraag-antwoord/wat-mag-u-niet-vergeten-voor-u-met-vakantie-vertrekt/1255/


12 tips om stressvrij op vakantie te gaan

1. Neem alleen mee wat je echt nodig hebt

Overvolle valiezen, nog een extra zak omdat het er allemaal niet in past … Ken je het probleem? Het ligt in onze natuur om telkens meer mee te nemen dan nodig. Maar tenzij je naar niemandsland gaat, zijn er altijd wel winkels ter plaatse waar je kunt kopen wat je vergeten bent. Dus neem liever wat minder mee, dan je vakantie te starten met een pijnlijke rug en een toeslag op je bagage.

2. Steek zoveel mogelijk in je handbagage

Dingen die je denkt meteen nodig te hebben, steek je best in je handbagage. Zo hoef je niet op je valies te wachten en kun je meteen het zwembad induiken of het plaatselijke marktje bezoeken.

3. Verdeel je kleding

Je valies maken, het vraagt wat denkwerk. Om alles snel en proper terug te vinden, verdeel je best alles in kleine zakken.

4. Laat overbodige luxe thuis

‘Nog snel even mijn mp3 opladen voor ik vertrek!’. We doen het allemaal: overbodige snufjes meenemen op vakantie. Toch neemt het heel wat plaats in beslag in je valies. Bovendien is de kans dat je het kwijt raakt reëel. Laat daarom zoveel mogelijk je laptop, gameboy en mp3 thuis. Je kunt je trouwens ook best zonder amuseren. Sla een praatje met toeristen of met een local.

5. Laat je slaapzak thuis

Normaal gezien is beddengoed steeds aanwezig in een hotel of bed&breakfast. Wil je toch op zeker spelen, neem dan een laken en kussensloop mee. Het neemt veel minder plaats dan een slaapzak.

6. Kies voor gemakkelijke schoenen

Niets zo ergerlijk als met blaren rondlopen. Neem daarom steeds gemakkelijke schoenen mee op reis. Hoge hakken kun je dragen als je ’s avonds een stapje in de wereld zet, maar kies voor overdag toch om slippers of sandalen te dragen die je op voorhand goed hebt ingelopen. Ga je een wandeltocht maken? Kies dan voor stevige schoenen die je voeten goed ondersteunen.

7. Hou rekening met veiligheidscontroles

Veiligheidscontroles, je kunt er niet aan ontsnappen als je het vliegtuig op wilt. Hou daarom rekening met enkele zaken:

 • Trek schoenen aan die je vlot aan- en uit kunt trekken.
 • Laat sieraden, riemen en andere overbodige kledingstukken in je bagage.
 • Hou je paspoort en boarding pass binnen handbereik.

8. Stuur souvenirs met de post naar huis

Het hoort erbij: souvenirs kopen. Ze zijn leuk en je doet je geliefden er een plezier mee. Maar meer nog, ze nemen veel plaats in beslag. Vraag daarom in het plaatselijke postkantoor of in de souvenirwinkel of ze het naar huis kunnen sturen.

9. Hang niet de toerist uit

Om niet ten prooi te vallen van afzetters en dieven, berg je best je fototoestel op als je aankomt op je reisbestemming. Bovendien kun je ook de taxichauffeurs en winkeliers best een stapje voor zijn. Zij vragen immers meer geld als ze weten dat je een toerist bent.

10. Was je kleren

Om minder mee te nemen, kun je best op tijd en stond eens je kleren wassen. Lichte kleding als T-shirts, ondergoed en sokken drogen snel. Stap daarom even naar een rivier of was ze in de wasbak van je hotelkamer. Geen zin om te wassen, maar ruikt je T-shirt onfris? Hang ze een nachtje in een badkamer waar stoomt hangt en ze zijn weer zo goed als nieuw.

11. Draag laagjes

Aangezien dikke truien veel plaats in beslag nemen, laat je ze best thuis. Om je toch voor te bereiden op elke weersomstandigheid, draag je gewoon verschillende laagjes over elkaar. Handig en het ziet er nog leuk uit ook!

12. Wees een van hen

Plan je een bezoek te brengen aan de minder toeristische dorpjes? Neem dan niet enkel korte rokjes of shorts mee, maar voorzie ook een lange broek. In elk land hebben ze andere gewoontes. Zeker in religieuze landen. Wil je niet te hard opvallen? Op een lokaal marktje vind je meestal wel de klederdracht die ze daar dragen.

Bron : https://www.jobat.be/nl/artikels/12-tips-om-stressvrij-op-vakantie-gaan/

Deel dit onderwerp via deze sociale media: