Toelichting door de DM

Beste zendamateur,

Op de UBA-website https://www.uba.be/nl/actueel/flash/raadpleging-bipt-toegang-van-de-radioamateurs-tot-de-frequentieband-433050-434790-mhz heb je reeds kunnen lezen
dat het BIPT een raadpleging houdt over een belangrijke wijziging / aanpassing in de 70cm-amateurband.

Het is niet niks wat het BIPT wil wijzigen en het betekent dat voor alle Belgische zendamateurs, dus zowel ON3 als HAREC-gelicentieerden, het frequentiesegment 433,050 – 434,790 MHz in de praktijk onbruikbaar wordt en dat er bijgevolg een gat van 1,740 MHz in de 70cm ontstaat, waarvan de onderste en de bovenste grens ook nog niet zo gemakkelijk te onthouden zijn wegens de vele cijfers.

Als redenen wordt storingen van bestaande korteafstandsapparatuur aangehaald, zoals deuropeners van auto’s, garagepoorten, Arduino-communicatie enz. enz. (, waarvan sommige toepassingen reeds tientallen jaren bestaan), maar vermoedelijk zijn er nog veel meer draadloze toepassingen op komst met meer zendvermogen en intensiever gebruik van het nu beoogde bandsegment.
Als een dergelijke wijziging er door komt, dan is bovendien “het hek van de dam” en zouden in de toekomst andere zendamateurbanden op dezelfde wijze door het BIPT “gekortwiekt” kunnen worden. Deze aanpassing gebeurt alleen in België en is alleen daarom al onaanvaardbaar.. Radiogolven stoppen immers niet aan de grenzen en in de grensgebieden zouden buitenlandse zendamateurs, op wie het BIPT geen greep heeft, het frequentiesegment 433,050 – 434,790 MHz toch kunnen storen. Het BIPT-voorstel is dus niet echt efficiënt.

Om die wijziging te voorkomen is het belangrijk dat zoveel mogelijk zendamateurs persoonlijk reageren door op het document in bijlage naam, roepnaam en adres in te vullen en het document DEZE WEEK met een e-mail naar consultation.sg@ibpt.be te verzenden (UITERSTE DATUM is immers zondag 17 juni 2018).
Karel, ON7TA en Nederlandstalig secretaris legt het in zijn mail hieronder ook uit.

Doen dus, die verzending, want alleen het AANTAL mails, dat toekomt bij het BIPT, telt en zal indruk maken bij het BIPT.

Op hoop van zege!

73,
Johny, ON4VJ
DM-Limburg

Copyright 2014-2018 © ON4MLB - Alle rechten voorbehouden.