Vraag Vlaamse vleermuizenwerkgroep Natuurpunt

Ik ben voorzitter van de Vlaamse vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt. Geregeld voorzien wij vleermuizen van een zendertje om ze te kunnen volgen. Deze zendertjes zijn echter erg licht, waardoor het bereik ook beperkt is (onder optimale omstandigheden kunnen we ze met onze antennes max. 2 km ver horen).

In Wallonië werkt de vleermuizenwerkgroep soms samen met de radio-amateurs omdat zij ook over ontvangst-middelen beschikken en hun bezenderde dieren mogelijk in de buurt van radio-amateurs rondvliegen. Daarom wilde ik eens informeren of we ook een soortgelijke samenwerking in Vlaanderen kunnen opzetten.

Een concrete recente vraag kregen we van onze Duitse collega’s die enkele vleermuizen voorzien hebben van een zender in de 150 MHZ band. Dit zijn lange afstands-trekkers, maar waar we erg weinig over weten. Alle info over deze dieren zou dus erg welkom zijn. Moest iemand van jullie mensen een signaal horen / vinden, zou het erg fijn zijn als we daarvan op de hoogte gebracht kunnen worden.

Al wat wij doen gebeurt met de nodige vergunningen. Alleen mensen met de juiste kwalificaties en vergunningen vangen vleermuizen en voorzien ze van een zender.

Hieronder het lijstje met frequenties van de Duitse dieren:

150.048 MHz
150.125 MHz
150.185 MHz
150.212 MHz
150.022 MHz
150.044 MHz
150.129 MHz
150.199 MHz
150.156 MHz
150.006 MHz
150.081 MHz
150.098 MHz
150.081 MHz
150.136 MHz
150.156 MHz
150.200 MHz
150.036 MHz
150.062 MHz
150.112 MHz
150.172 MHz

Het signaal bestaat uit een tsjop-tsjop-tsjop-…, telkens met ongeveer een seconde tussen twee tsjops schat ik. De zenders gaan wel maar 2-3 weken mee, dus binnen een maand mag iedereen stoppen met zoeken :-).

Welke mode wordt gebruikt weet ik eigenlijk niet. Ik zie het ook niet staan in de technische beschrijving van de zenders (http://www.biotrack.co.uk/pdf/txtw5.pdf). Vermoedelijk verstaan jullie meer over de uitleg bij de antennes die we gebruiken: http://www.biotrack.co.uk/antennas.php#s1

Verder informatie: de signalen zullen vermoedelijk niet lang hoorbaar zijn. Vleermuizen vliegen rond aan een snelheid van ongeveer 40-50 km/uur, tenzij ze op een bepaalde plaats aan het jagen zijn.

Met vriendelijke groeten en alvast bedankt,
Kris Boers
krisboers@yahoo.com


Wie een signaal opvangt van deze dieren kan de info (datum, uur, frequentie, locatie) doorsturen naar krisboers@yahoo.com en laat ons ook iets weten (on7xm@vra.be).

Wie een opname van de signalen kan maken, stuur ze ons. Dan zetten we die op de website zodat andere horen hoe zo’n signaal voorkomt. TNX.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CAPTCHA