Op 30 november kwamen alle Belgische sysops nog eens samen (via een video-conferentie). Alles wat besproken werd kunt u in het verslag vinden. Geen zorgen, er werden geen gigantische aanpassingen in gang gezet die merkbaar zullen zijn voor de gebruikers. ?
Aanwezig: ON7UZ, ON6MID, ON4AWM, ON4PB, ON3WOO, ON5VDK, ON8HH, ON5OB, ON7FI, ON8DSW
ON1DGR, ON3DHC, ON3YH, ON3WOO, ON4AWM, ON4UK, ON5OB, ON5VDK, ON6MID, ON7FI, ON7UZ, ON8DSW, ON8HH
Verontschuldigd: ON4AIM, ON4TOP, ON5HC, ON7DS, ON7PC, ON8SD
DMR Server Hosting
De huidige DMR Master Server voor België wordt in Datacenter Oostkamp gehost bij een niet nader genoemd bedrijf. Door de verhuis naar FUSA.be kunnen we jaarlijks 50% van de kosten besparen. Bovendien worden de resources (RAM en HDD) sterk opgeschroefd.
Er werd unaniem beslist om op dit voorstel in te gaan. Er zal een contract aangegaan worden voor de hostingsperiode van 1 jaar. Dit komt neer op een ruwe 230€ (tegenover de oude 460€). Donaties voor het hosten van de server zijn nog steeds welkom.
ON3YH zal de huidige server opzeggen (ondertussen gebeurd), die nog loopt tot en met januari en zal de nieuwe server aanvragen. De migratie hiervan zal geen enkel gevolg hebben voor de gebruikers en zal ook geen downtime met zich meebrengen.
GPS en RRS in het buitenland.
Om de data zo snel mogelijk af te handelen zal een BrandMeister server enkel en alleen de bestemmeling van een bepaald stukje data bekijken en het vervolgens naar daar doorsturen. Onze GPS en RRS wordt nu naar ID 500 gestuurd. Als onze Belgische master iets met bestemming 500 ziet voorbij komen, dan weet hij dat dit GPS of RRS data is en dat hij hiermee actie moet ondernemen. Wanneer je echter in het buitenland vertoeft, gebruiken veel landen andere ID’s voor GPS en RRS. Die masters weten dan ook niet wat er met data aan ID 500 moet gebeuren. Gevolg: er is geen GPS en RRS ondersteuning in het buitenland.
Oplossing: het voorstel is om (volgens de nieuwe BrandMeister standaard) over te stappen naar een van de 10 service ID’s. In België zouden we hiervoor 206999 gebruiken. Het voordeel hierbij is dat wanneer je in het buitenland zit, de buitenlandse BM Master alle GPS/RRS data zal doorsturen naar de Belgische server, aangezien je GPS/RRS data begint met ‘206’. De Belgische master zal vervolgens weten dat 206999 GPS en RRS data bevat en zal deze correct afhandelen. Zo kan er dus mits een kleine verandering ook GPS en RRS data in het buitenland verstuurd worden. Deze verandering staat gepland op maandag 18 januari 2017. Gelieve dus jullie GPS en RRS ID’s in je toestel aan te passen naar 206999.
Er wordt later gecommuniceerd welke aanpassingen je exact moet maken in een ander bericht op deze site.
(Er werd voorgesteld om tot die tijd 206999 te linken aan id 500, maar dit lijkt niet mogelijk te zijn.)
Cross-regionale communicatie
Wanneer iemand in Vlaanderen contact wilt leggen met Wallonië door gebruik te maken van TG2062, dan kan dit op slot 1 en slot 2. De vraag “wat is hier nu best practice?” werd ons reeds meerdere malen gevraagd. Als je dit zou doen op slot 1, wilt dit zeggen dat er op deze repeater geen communicatie meer mogelijk is op TS1 totdat het QSO over is. Doe je dit op TS2, dan is er geen lokale communicatie meer mogelijk totdat het QSO over is. Het is dus een kwestie van prioriteiten stellen. Als gebruiker kun je beide sloten gebruiken om deze verbinding vanuit Vlaanderen op te zetten met Wallonië, echter is besloten dat de “best practice” is om dit op slot 2 te doen indien dit vrij is, zo dat de regionale communicatie niet verstoord wordt in de regio waar de gebruiker zich bevind. Indien het lokaal slot (TS2) bezet is, dan kan alsnog gerust TS1 gebruikt worden. Uiteraard telt dit ook in de omgekeerde situatie. Als je in Wallonië contact wilt opnemen met Vlaanderen op TG2061, dan wordt aangeraden om TS2 te gebruiken, tenzij deze in gebruik is, dan kan TS1 gebruikt worden om deze on-demand verbinding op te zetten.
Wat externe on-demand talkgroups betreft (talkgroups die buiten de landsgrenzen gaan zoals bijvoorbeeld 204,208,222,214, …) raden we aan om deze sowieso op TS2 te houden.
Grote veranderingen
Er komt een voorstel om grote veranderingen maximaal twee keer per jaar te plannen. Indien mogelijk zelfs 1 keer. Dit om de last voor de gebruikers zo laag mogelijk te houden. Kleine aanpassingen aan het netwerk zoals de implementatie van nieuwe features kan uiteraard tussendoor gebeuren, huidige stukken aanpassen wordt uiteraard beperkt tot het minimale om zo de gebruikers zo min mogelijk last te bezorgen. Tot op heden is de wijziging van de GPS/RRS id de tweede grote verandering in 2016.
Hytera CPS v8: Voice-gps en send alias
De nieuwe Hytera CPS (v8) brengt enkele nieuwe mogelijkheden met zich mee:
– GPS over Voice: Deze optie maakt het mogelijk voor je toestel om GPS data naar de repeater te sturen terwijl je aan het praten bent. Deze optie moet expliciet aangezet worden in het toestel na een upgrade.
– Send Alias: Elke radio heeft zijn eigen Alias, de naam die je ziet tijdens het opstarten, die meestal je callsign is.
Er wordt aangeraden aan iedereen om de “send-alias” feature NIET te gebruiken. Deze optie zort ervoor dat mensen op firmware 7 heel wat packetloss hebben. Mensen met een PD3 kunnen niets meer horen. Dit is een tijdelijke oplossing en hopelijk van korte duur. Hytera is op de hoogte van het probleem voor de PD3 serie en kijkt om een update hiervoor te maken. Mensen met firmware 7 (PD6/PD7/MD7) kunnen dit probleem oplossen door te updaten naar firmware 8.
UPDATE 27/12/16: Er is reeds een patch versie uitgebracht door Hytera om de PD3 devices ook support hiervoor te laten geven. Zie het desbetreffende nieuwsbericht hiervoor.
Toch raden we aan om om beide features uit te laten totdat iedereen heeft kunnen updaten. Van zodra iedereen heeft kunnen updaten, kan er gecommuniceerd worden dat de gebruikers dit kunnen activeren. Dit is geen verplichting uiteraard, maar om er zeker van te zijn dat iedereen u goed kan verstaan is dit wel een must.
Hytera alert-call en radiocheck werkt lokaal, maar niet over het network.
Dit is een van de weinige limitaties die BrandMeister heeft. Dit werkt over een Hytera repeater, maar van zodra dit over twee verschillende repeteaters gaat, dan gaat dit via het netwerk, waar dit dus tegengehouden zal worden.
Mirrors
Op dit moment zijn de talkgroepen Wereldwijd, Europa en USA volgens de BrandMeister standaard gebruikt op TG 91, 92 en 93. Vroeger waren dit 1, 2 en 3. Deze groepen worden door de server standaard omgezet naar de correcte groepen (91,92,93) en kunnen dus nog steeds gebruikt worden. Wie wil kan dus de correcte groepen gebruiken en hoeft zo niet meer te vertrouwen op de omzetting van de server.
Local Linking
Het lokaal koppelen door een repeater-id te gebruiken als TG is momenteel een lage prioriteit, doch zou dit mogelijk zijn in combinatie met clustering in een toekomstige BrandMeister versie. Tot die tijd kan gerust gebruik gemaakt worden van een private call om iemand terug te vinden op het netwerk. Daarna kan men uitwijken naar een afgesproken gespreksgroep.
Beaconing Time
De beacon time werd aangepast naar 180 in plaats van de vroegere 400 om roaming te verbeteren. Gebruikers die hun roaming wensen te verbeteren kunnen hun beacon time ook op 180 zetten (Hytera toestellen) zodat de toestellen weten wanneer de repeater dit ongeveer zal uitsturen.
Afsluiten van de vergadering
Bedanking door ON3YH om aanwezig te zijn, voor de steun tijdens het uitbouwen van het netwerk en voor de vele support bij diverse testen.
Bron : HAM-DMR.be