Mogelijk toegang tot 5 MHz in Nederland

Nederlandse zendamateurs krijgen mogelijk eind dit jaar toegang tot de 60-meter (5 MHz.) band. Dat valt op te maken uit de notulen van het onlangs gehouden Amateur Overleg, dat op de website van de verenigingen is gepubliceerd.

SSH-60-meter-141x100[1]Hoewel toegang in CEPT-verband nog niet geregeld is, hebben de VERON bij Agentschap Telecom gevraagd of Nederlandse zendamateurs al wel mogen experimenteren op deze band. Hoewel een eerder verzoek hiertoe afgewezen is, lijkt Agentschap Telecom welwillend tegenover een nieuw verzoek te staan.

In CEPT-verband wordt momenteel een voorstel uitgewerkt om alle zendamateurs in Europa toegang te geven. Grote landen als Rusland, Frankrijk en Oostenrijk zijn tegen. Rusland is echter van mening verandert, waardoor er meer mogelijkheden te lijken ontstaan. Tijdens de World Radiocommunication Conference die in november in Genève plaatsvind moet het voorstel internationaal gezien uitgewerkt worden.

Agentschap Telecom schrijft in het verslag van het Amteur Overleg: Naar aanleiding van het verzoek van de VERON voor tijdelijke toegang tot de 5 MHz band zal dit als wijzigingsvoorstel worden opgenomen in de eerstvolgende wijzigingsronde van het NFP. Naar verwachting komt deze wijziging in augustus uit. Vervolgens zal dit in Regeling gebruik van frequentieruimte met meldingsplicht 2015 moeten worden opgenomen. Hierna is een deel van de band tijdelijk beschikbaar voor F amateurs.

Het is dus nog even afwachten, maar er komt beweging in de allocatie van de 60-meter band voor zendamateurs. Welk spectrum daarbij toegewezen zal worden is vooralsnog onbekend. Waarschijnlijk zal het om het deel 5250 tot 5450 kHz gaan. Zendamateurs kunnen in de zomer dus al beginnen met het bouwen van antennes om ervaringen in de ontvangst op te doen. Een leuke zelfbouw-antenne kan een gecombineerde Endfed antenne zijn voor de 60, 30 en 15-meter band.

Omdat zendamateurs een secundaire status zullen krijgen en medegebruikers USB-modulatie gebruiken in spraak, zullen zendamateurs die ook moeten doen om onderlinge verstoringen te kunnen voorkomen. Normaal gesproken gebruiken zendamateurs LSB-moduletie op banden beneden de 10 MHz.

73′ de ON8CM 😉 

Bron:Hamnieuws.nl
Deel, mail en/of print dit artikel