B-EARS Oefening : “Alert” en “Inventory”

Beste radio-amateurs,

op 15 maart, nu zondag dus, houden we terug een B-EARS oefening in “Alert” en “Inventory”

Wij hopen op je medewerking en alvast bedankt op voorhand!
Groetjes Walter ON4AWM, Wim ON4WIM en Bart ON5ARE

Klik hier voor meer info over de (nood)frequentie’s.

B-EARS-oefening

Dag allemaal,

B-EARS is het radio-noodnet opgezet door de UBA in samenwerking met de FOD Binnenlandse Zaken – Civiele Diensten. Om onze “readiness” te trainen zullen we regelmatig oefeningen houden en zal je activiteit horen op verschillende frequenties.

Velen van jullie zijn geen B-EARS lid, wat op zich niets uitgemaakt in ons opzet, namelijk in geval van een incident of noodsituatie zo veel mogelijk Radio-amateurs te “alarmeren”.

Hiervoor gaan we op onverwachte momenten oefeningen houden waarbij we trachten zo veel mogelijk radio-amateurs te kunnen bereiken en kijken of jullie zich kunnen inmelden op één of ander net.

Een oproep van het type:

“CQ CQ de ONxxx B-EARS EXERCISE PLEASE RESPOND! B-EARS EXERCISE”

wil zeggen dat we een oefening in “alarmering” zijn opgestart en op zoek zijn naar zo veel mogelijk radio-amateurs die reageren op deze oproep.

Klik hier voor meer info over de (nood)frequentie’s.

Vermits wij onmogelijk op alle mogelijke frequenties actief kunnen zijn op het zelfde moment hopen we op jullie inzet om zelf radio-amateurs in jouw omgeving te informeren over de alarmering en hen te gidsen naar de website of naar een relais of simplex frequentie waarop wij te vinden zijn.

Deze “lawine” alarmering is de enige werkende methode om in zo kort mogelijke tijd, zo veel mogelijk radio-amateurs te bereiken, zonder onderscheid in taal, provincie, lidmaatschap of mogelijkheden.

We gaan er namelijk van uit dat in een reële situatie alle mogelijke hulp nuttig kan zijn, zelfs al ben je helemaal niet met B-EARS begaan. Van onze B-EARS leden en coördinatoren verwachten we dat zij de verspreiding van het alarm verder zetten tijdens deze oefeningen en de mensen gidsen naar de aangegeven frequenties of communicatiekanalen.

Reacties hoeven niet steeds “radio” reacties te zijn, alle kanalen om ons te informeren over de “ontvangen alarmering” zijn toegelaten.

Om de administratie te vereenvoudigen hebben we een website voor registratie van je beschikbaarheid opgezet: http://on5are.be/bears

Deze registratie is enkel een bevestiging van ontvangst van een alarmering en kan je eveneens invullen indien je niet beschikbaar bent. Enkel zo kunnen wij achterhalen hoeveel radio-amateurs ons bericht gehoord hebben.

In een reële situatie is het gebruik van Internet waarschijnlijk niet mogelijk en zullen we moeten terug vallen op onze “papieren” versies, maar voorlopig kunnen we op deze manier de verzameling van gegevens trainen, zonder de administratieve overlast.

Vandaar dat we iedereen aanraden om de link binnen je “favorieten” te bewaren.

Op termijn willen we zo een alarmering creëren waarbij alle radio-amateurs, leden en niet leden, kunnen bijdragen aan het invullen van de noden. Echter enkel de “B-EARS geaccrediteerden” zullen kunnen worden ingezet op het terrein en dit owv verzekeringskwesties binnen FOD Binnenlandse Zaken – Civiele Diensten.

In ieder geval zijn wij al heel tevreden met jullie reactie en hopen dat je dit bericht verder door geeft aan je collega radio-amateurs zodat B-EARS een begrip wordt binnen de radio-amateur gemeenschap.
Voor diegene onder jullie die meer willen weten over het praktische B-EARS gebeuren hebben we in Limburg een website opgezet met nuttige informatie.

Deze kan je vinden op https://sites.google.com/site/bearslimburg/

Deze site zal regelmatig aangepast worden aan de laatste stand van de cursus of informatie.

Alvast veel leesgenot en hartelijk dank voor jullie inzet,

Zou 15 maart in de namiddag een mooi tijdstip zijn voor een “alarmeringsoefening” ?
Alleen diegene die luisteren zullen het weten!

Het B-EARS team Limburg
ON4AWM Walter, ON5ARE Bart en ON4WIM Wim

B-EARS-alle-noodfrequenties

Deze site delen via sociale media

Next Post

Aanvraag roepnaam & frequentie

zo mrt 15 , 2015
In aanloop van de toekomstige installatie van een DMR repeater door sectie MLB in Genk werd het dossier ingediend bij ON4PC, UBA-manager voor onbemande stations. Het dossier werd opgemaakt om de repeater onder callsign ON0MLB te laten werken en er werd een frequentie in de 70 cm band aangevraagd. In […]

Recente artikels

Wij zoeken nog een …

– een penningmeester
– een planning/eventmanager
– een PR/communicatiemanager

Heb jij interesse?
Wil jij ons team versterken?

Klik hier en stuur een mail.

Club ON4MLB

Amateur Radio Club MLB
UBA sectie Midden-Limburg

Roepnaam : ON4MLB
QTH-Locator : JO20RX
CQ-Zone : 14 | ITU-Zone : 27

IBAN : BE98 0689 0188 3593
BIC : GKCCBEBB

Repeater ONØMLB

DMR-repeater van MLB
Roepnaam : ONØMLB

Ondernemingsnummer:
BE 0640.789.819
(sinds 9 oktober 2015)
Entiteit: Rechtspersoon
Rechtsvorm: VZW
(vereniging zonder winstoogmerk)

Maatschappelijke zetel
Stuifzandstraat 9 – 3600 Genk

IBAN : BE74 0689 0409 6207
BIC : GKCCBEBB

Copyright © ON4MLB - Alle rechten voorbehouden.

Beste MLB-lid, gelieve u in te schrijven voor uw deelname aan "UBA 75 On The Air".INSCHRIJVEN