23/01 : Lezing B-EARS en DMR

Beste bezoeker,
Beste radioamateur,
Beste MLB-lid,

Onze volgende clubavond zal doorgaan
op vrijdag 23 januari om 20 uur !!!

(in plaats van vrijdag 16/01).

We voorzien een boeiende lezing over 2 heel interessante onderwerpen, nl. :

1. B-EARS – Belgian Emergency Amateur Radio Service

In het verleden werd reeds meerdere keren een beroep gedaan op de Belgische radioamateurs in het licht van het Rode Kruis noodnet. Ook op internationaal vlak en in andere landen stellen radioamateurs hun materiaal en hun kennis ter beschikking voor de hulp aan hun medemensen. Bij vele rampen, en dergelijke, waren het de radioamateurs die voor de essentiële (nood)communicatie zorgden, zoals het Heizeldrama, de ramp met de veerboot de Herald of Free Enterprise, de overstromingen van de Maas. Maar ook op internationaal vlak, zoals de terreuraanslagen van 11 september 2001, de tsunami-ramp op 26 december 2004 en de aardbeving in Italië van april 2009.

2. DMR – Digital Mobile Radio

DMR komt voort uit de professionele wereld (overheidsdiensten, bedrijfsleven, hulpdiensten enz). Net als de radioamateurs, maakten deze ‘professionals’ oorspronkelijk gebruik van de analoge techniek om spraak en data over te brengen. Omdat de gebruikte modulatiesoorten naar verloop van tijd niet meer de gewenste services op een adequate manier konden faciliteren en ook de gevraagde kwaliteitsvereisten al maar hoger werden, is door ETSI (European Telecommunications Standards Institute) op enig moment een nieuwe digitale radio standaard ontwikkeld en voor het eerst in 2005 geratificeerd.

Beide onderwerpen zullen nader toegelicht worden door ON5ARE (Bart) en ON4AWM (Walter),
waarvoor alvast onze dank.

Deze leerrijke clubavond zal (ook uitzonderlijk) plaatsvinden op deze locatie :

Poolse-Club-WaterscheiPoolse Club Waterschei
Steenbeukstraat 1
3600 Genk

 

Wij hopen natuurlijk op een talrijke opkomst !
Heb je verder nog vragen ? Stuur ons een e-mail.

Tot dan …
Het MLB-bestuur.

PS. Onze excuses voor de eventuele (uitzonderlijke) overlast.