BIPT onderzoekt toekomst van lege GSM-R banden

Het Belgische BIPT peilt de markt naar twee opties voor het ‘E-GSM-R’ spectrum: spoorwegen of IoT. De frequentiebanden 870-876 MHz en 915-921 MHz worden momenteel niet gebruikt in België.

In enkele Europese landen is dit spectrum wel uitgegeven, als Extended GSM-R frequenties voor spoorbeheerders, daaronder Duitsland, Luxemburg en Zwitserland. Nederland heeft een andere keuze gemaakt, door het spectrum te reserveren voor mobiele communicatie van het Ministerie van Defensie.

Toepassing voor de spoorwegen is in België ook een optie. Infrabel – beheerder van de spoorwegen – gebruikt de frequentiebanden 876-880 MHz en 921-925 MHz voor een GSM-R-netwerk. Infrabel heeft belangstelling voor het extra spectrum.

BIPT voorziet nog een andere optie, namelijk een uitbreiding van de beschikbare ruimte voor ISM (Industrial, Scientific, and Medical) toepassingen en SRD (Short Range Devices). Deze categorie bestaat al lang, maar met de opkomst van Internet-of-Things neemt de belangstelling toe. Dit zijn vooral toepassingen met een kort bereik, maar met netwerken als LoRa en SigFox komen er steeds meer toepassingen met een groot bereik.

BIPT merkt daarbij op dat 902-928 MHz gereserveerd is voor ISM in ITU-regio 2, ofwel Noord- en Zuid-Amerika en ook in enkele landen in Azië-Pacific. Indien een deel van deze band ook in Europa beschikbaar wordt gesteld voor ISM, levert dat een bijdrage aan de wereldwijde harmonisatie van apparatuur en toepassingen.

Deze afweging wordt niet alleen voor België gemaakt.

Bron : Push2Talk website

Deel, mail en/of print dit artikel